Köpeklerde davranış bozukluğu köpek yavru iken henüz köpek sahibi tarafından fark edilmeyen bir durumdur. Köpek sahibi köpeğindeki davranış bozukluğunu hemen anlamayabilir. Çünkü köpeğinizdeki davranış bozukluğu çoğu köpek sahibine normal bir davranış gibi gelebilir. Oysaki bu durumu köpek sahibi ne kadar erken fark ederse bir uzmandan destek alarak yada kendisi bu konuda yeterli bilgiye sahip olursa köpeğinin davranış bozukluğunu ortadan kaldırabilir.
Peki davranış bozukluğu dediğimizde tam olarak aklımıza ne gelmelidir?
İlk olarak köpeğinizin diğer canlılarla olan uyumudur. Öncelikle köpeğiniz sosyalleşme aşamasını bitirmişse yaklaşık dört ila altı aylık arası sosyalleşme aşaması sonrasında sık görünen davranış bozuklukları görülmüştür. Bu süre içerisinde köpeğinizin diğer canlılarla sosyalleşmesi tamamlanmış köpeğinizin altı aylıktan sonra davranışında ısırma, havlama, sahibine saldırma, diğer canlılara saldırma, aşırı agresif olması, kimsenin yanına yaklaşamaması, kimseye kendini sevdirmemesi, diğer canlılara hırlayarak saldırması, hatta kendi sahibine diş göstermesi, saldırması ciddi anlamda köpeğinizde çok büyük bir davranış bozukluğu olduğunu gösterir.
Davranış bozukluklarında özellikle köpeğiniz eğer bir yaşına girmişse ve bu davranış bozukluğu düzeltilmemişse maalesef artık önlenemez hale gelebilir. Bu yüzden köpeğinizindeki davranış bozukluğunun erken teşhis edilmesi ve erken müdehale edilmesi çok önemlidir. Bu noktada köpek sahibinin yeterli bilgisi yoksa bir uzmandan destek alarak köpeğinizdeki davranış bozuklukları düzeltilebilir. Burada en önemlisi köpek sahibinin köpeğinin davranış bozukluğunu anlayıp bir an önce uzmandan destek alarak çok geç olmadan önlemini almasıdır. Yoksa sonuçları köpeğinizle birlikte geçireceğiniz bundan sonraki hayatınız için daha kötü sonuçlar doğurabilir.