Yaralanmalarda İlk Yardım

Keskin,küt ve penetre edici ( delici) travmalar sonucunda oluşan ve acil tıbbi müdahale gerektiren durumlardır.Kesici alet ve materyallerle yaralanmalar,trafik kazaları,kavga sonucu ısırılma,yabancı cisim batmaları,yüksekten düşme sonucu yaralanmalar sık karşılaştığımız durumlardır.

Ciddi kazalar ve yaralanmalar sonrasındaki ilk dakikalarda yapılacak ilkyardım uygulamaları hayati öneme sahiptir.Altın dakikalar olarak bilinen bu süre içinde yapılan ilkyardım uygulamaları amaca yönelik belli prosedürler dahilinde olmalıdır.

1. Öncelikle olay yerinin güvenliği alınmalı ve kargaşa önlenmelidir.İlkyardımı yapacak kişinin ve çevresinde yardımcı olacak kişilerin panik yapmaması ve mümkün olduğunca sakin,soğukkanlı olması durumun kontrolü için son derece önemlidir.Bilgili ve olaylara hakim olmanız çok sesliliği ve bilinçsiz uygulama yapacak insanları engeller.

2. Yaralı dostumuzun güvenliğini sağlarken ağrı ve olayın şokundan dolayı sizleri istemeden yaralayabileceğini unutmayın ve yaklaşımınızı ona göre yapın.Burun bölgesinde soluk alıp vermesine engel olacak bir yaralanma yoksa ağzını uygun şekilde bağlayıp güvenli düz bir yere yatırın.

Kedilede ve kısa burunlu köpeklerde ağız bağlama imkanı olmadığı için eldiven veya örtü kullanmak avantajlı olacaktır.

3. Otorite ve güvenlik sağlandıkdan sonra zaman kaybetmeden hasta veya yaralının durumunun tesbiti yapılmalıdır.Bu sırada Veteriner Hekiminizle bağlantı kurup yaralının durumuyla ilgili tesbitlerinizi bildirmeniz ve direktifleri doğrultusunda hareket etmeniz ilkyardım sonrası acil tıbbi tedavi hazırlıkları açısından da çok önemlidir.

Durum tesbiti sırasında yapılacaklar sırasıyla şu şekilde olmalıdır ;

 Bilincin kontrolü yapılmalı

 Dostumuzun yaşamsal belirtileri sürekli kontrol edilmeli

 Yaralanma şekli ve yaranın yeri değerlendirilerek durumun ciddiyeti belirlenir

 Solunumun durması halinde Suni Solunum ve kalbin durması halinde Kalp masajı yapılmalıdır.

 Kanama varsa kanama tampon ve sargı uygulamasıyla kontrol altına alınmalı

 Yaranın çevresi temizlenmeli ve enfekte olmaması için pansumanı yapılarak gazlı bezle kapatılmalıdır.

 Batın veya göğüs bölgesinde delici bir cisimle yaralanmalarda eğer cisim hala orada ise kesinlikle dokunulmadan en kısa sürede Veteriner Acil Müdahale Ünitesine götürülmelidir.

 Travma şekline göre doğru pozisyonda ve sabitlenerek taşınmasına dikkat edilmelidir.Yanlış pozisyonda taşımak veya taşıma sırasındaki ani pozisyon değişiklikleri sonucu yaralı dostumuz daha fazla zarar görebilir.

Yazar Hakkında

20.10.1980 yılında doğdu. 1995 yılında bir köpek eğitim merkezinde köpek eğitim mesleğine başladı. 1998 yılında Academy Dog Kennels köpek eğitim merkezinden sertifika aldıktan sonra Bursa Gemlikte göverine askeri veteriner okulu’nda devam etti. 2002 yılından itibaren evinizdeegitim.com projesine başlayarak Türkiye’de ilk olarak evde köpek eğitimine başlayan kişi oldu. Meslek hayatında çok sayıda köpek eğitimine imza atarak tecrübesine tecrübe katmış ve mesleğinin zirvesinde bir köpek eğitmeni olarak kariyerini devam ettirmektedir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yorum bırakmak ister misiniz?

WhatsApp chat
Arayın